Będąc pracującą Matką na pełnym etacie, muszę kombinowac wartościowe, szybkie i proste potrawy. W naszym domu szpinak jest uwielbiany. Dlatego też, moje maluchy z ogromnym apetytem wcinają "ten zielony przysmak" z makaronem. Polecam dzieciom powyzej 1 roku życia.

Składniki:

-makaron

-szpinak mrożony-1 opakowanie

-czosnek-kilka ząbków-oczywiście musi być polski(jak go rozpoznać? ma mniejszą główkę, łuski są w odcieniu fioletu, im ciemniejszy kolor, tym lepszy, polski czosnek również kiełkuje i jest droższy), zdecydowanie odradzam chiński,

-jogurt lub śmietana 18%-2-3 łyżki stołowe

-żółty ser (wersja dla dorosłych ser plesniowy)

-sół, pieprz wg uznania

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z kilkoma kroplami oleju, aby się nie skleił. Szpinak rozmrażamy, dodajemy wycisnięte ząbki czosnku, jogurt ewentualnie śmietanę, tarkujemy żółty ser (gotujemy, aż ser sie roztopi) i na koniec doprawiamy według uznania solą i pieprzem.

Smacznie! Zdrowo! Szybko!

IMG 411midz4