Na ten schab trzeba troszk─Ö poczeka─ç, ale warto! Zdecydowanie wol─Ö sama upiec mi─Öso i widzie─ç co do niego doda┼éam. Niestety na temat tego co znajduje si─Ö w kupionym  mi─Ösie, nic mi nie wiadomo :(
Jednak co zrobione własnymi siłami to swoje i już!!


Składniki:
-1 kg schabu bez ko┼Ťci ( oczywi┼Ťcie kupujemy ilo┼Ť─ç mi─Ösa wg w┼éasnego uznania)
-peklos├│l
-kilka z─ůbk├│w czosnku
-przyprawy: pieprz, majeranek, bazylia, rozmaryn, kminek, papryka s┼éodka, ziele angielskie, li┼Ťcie laurowe


Wykonanie:
Mi─Öso myjemy, nast─Öpnie wcieramy w nie peklos├│l (20-30 g na 1 kg mi─Ösa-wg zalece┼ä producenta- ja  dodaj─Ö zawsze mniej), czosnek mo┼╝emy przecisn─ů─ç przez prask─Ö, lub pokroi─ç w plasterki i wetrze─ç w mi─Öso. To samo robimy z pozosta┼éymi przyprawami. Wszystko dodajemy wg w┼éasnych upodoba┼ä smakowych. Mi─Öso odstawiamy do lod├│wki, w naczyniu ┼╝aroodpornym, na oko┼éo 5 dni. Bardzo wa┼╝ne, aby ka┼╝dego dnia raz dziennie, przek┼éada─ç schab z jednej strony na drug─ů. Po odczekaniu 5 dni, mi─Öso obmywamy z przypraw, wk┼éadamy do r─Ökawa i pieczemy oko┼éo godziny w temperaturze  170-180C. Oczywi┼Ťcie czas pieczenia jest uzalezniony od ilo┼Ťci mi─Ösa. Im wi─Öcej schabu , tym d┼éu┼╝czy czas jego pieczenia.
Wiem, ┼╝e w tym mi─Ösie jest peklos├│l, ale wierzcie mi, ┼╝e taki schab jest o niebo zdrowszy, ni┼╝ to co kupujemy w sklepach.

IMG 503midz1


┼╗ycz─Ö smaczego! U mnie w domu to mi─Ösko znika w zastraszaj─ůcym tempie! Jest idealne dla dzieci powy┼╝ej 1 roku zycia. Kanapka ze  swie┼╝ym pieczywem, mase┼ékiem, sa┼éat─ů, rzodkiewk─ů i pysznym mi─Öskiem! Nic doda─ç, nic uj─ů─ç !