Smakowita, zdrowa i szybka do zrobienia zupa krem. Bardzo oryginalna. Fanów cukinii i kalarepy zdecydowanie zachęcam do zrobienia i skonsumowania:)

 

Składniki:

-4 małe cukinie

-1 kalarepa

-2 cebule

-2 ząbki czosnku

-1 łyżeczka masła

-1/2 łyżeczki tymianku

-szczypta chilli lub ostrej papryki

-woda/bulion warzywny

-sól

-2 łyżki jogurtu greckiego

-1 łyżka gorgonzoli, trudno zdobyć, także starkowany żółty ser również będzie dobry

-pestki dyni, lub jak kto woli słonecznika

Wykonanie:

Do garnka wrzucamy łyżkę masła, tymianek, czosnek, drobno pokrojoną cebule i delikatnie szklimy. Następnie dodajemy 1/2 szklanki wody lub bulionu, pokrojoną kalarepę i gotujemy po przykryciem. Wrzucamy cukinię bez pestek pokrojną w plastry, wszystko gotujemy do miękkości. Warzywa miksujemy na gładka masę, doprawiamy solą oraz szczyptą chilli. W razie potrzeby zupę należy rozrzedzić wodą. Następnie jogurt grecki zmiksować razem z serem. Zupę podawać z łyżką jogurtu z serem i uprażonymi pestkami dyni. Jeżeli ktoś lubi grzanki, również polecam dorzucić do zupki. Jednym słowem lekko, smacznie i zdrowo.

z1